Kehribar Ne Demek?

Kehribar Ne Demek?

Kehribar taşı son yıllarda insanlar arasında daha çok tercih edilse de geçmişe bakıldığında kehribar taşının özellikle bayanların aksesuarlarında kullanıldığı görülmektedir. Özel bir taş olan kehribar aslında bir ağaç reçinesidir. Kehribar ne demek konusunda bu taşın nasıl oluştuğunu öğrenmekte önemlidir. Çünkü taşın nasıl oluştuğunu öğrenmek kehribar taşının neden bu kadar önemli olduğunu anlamak içinde faydalı olacaktır.

Çamgiller ailesinden olan Pinus succinifera ağacı reçinesi bir savunma mekanizması olarak ağaç tarafından üretilir. Bu reçineler yüzyıllar boyu toprağa düşmüş ve daha da önemlisi toprak altında kalarak bir fosil haline gelmiştir. Fosil dendiğinde akla genel olarak hayvan fosilleri ve petrol, kömür gibi madenler akla gelir. Kehribar taşı da aslında önemli bir fosildir.

Kehribar taşı fosillerinin birçok özelliği bulunmaktadır. Çok ilginç olan ve insanların her zaman dikkatini çeken özelliği ise kehribar taşının içerisinde bir canlı ile fosilleşebiliyor olmasıdır. Reçine bilindiği gibi ilk başlarda taş formunda değil daha çok sert bal formundadır. Yüzyıllar evvelinden bu reçinelerin içerisinde giren hayvanlar toprak altında fosilleşmiş ve yapıları bozulmayarak taşlaşan reçinenin içerisinde kalmıştır. Fosilleşerek bir taş haline gelen kehribarın içerisinde bulunan bu haytanlar ise günümüzde oldukça ilginç tasarımlarla insanlara sunulmaktadır. Tabi bu tip taşlar da daha çok değerli olmaktadır.

Kehribar taşının içeriğinde oksijen, karbon, hidrojen, süksinik asit bileşenleri bulunmaktadır. Bu bileşenler ve toprak altında yüzyıllar boyu kalması bu taşın değerini kat kat artırmaktadır. Hafif ve yumuşak olması da özellikle tesbih yapımında sıklıkla kullanılmasına neden olmuştur. Saf kehribar taşları tesbih yapımında kullanıldığı gibi kehribar tozu ve başka kimyasal bileşenler de kullanılarak farlı formlarda tesbih çeşitleri üretilmektedir. Tesbihlerin yanı sıra bileklik kolye gibi aksesuarlarda kehribar taşından üretilebilmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir