Kehribar taşı bir fosildir. Bir çam ağacı türünün reçinelerinin yüzyıllar boyunca fosilleşmesi ile ortaya çıkar. Kehribar taşının bazı özellikleri bu fosilin diğerleri arasında daha değerli olmasına neden olmuştur. Günümüzde en çok Rusya’nın Kaliningrad bölgesinde çıkarılan bu taş topraktan ortalama olarak 25 ve 40 metre derinlikte bulunan bölgelerde çıkmaktadır. Kehribarın kendine has özellikleri ise birçok aksesuar alanında kullanılmasını sağlıyor.
Kehribar taşının özellikleri arasında özellikle sağlık açısından bazı durumlara iyi geldiği varsayılmaktadır. Vücutta ağrıyan bir yer varsa kehribar taşının bu ağrıyan yere konulması ile ağrıda hafifleme görülebilir. Bu durum özellikle yeni diş çıkarak bebeklerde uygulanır. Bileklik veya kolye gibi kehribar aksesuarlar kullanıldığında migrene iyi geldiği düşünülmektedir.
Kehribar taşının diğer bir özelliği olarak vücuttaki elektriği aldığı düşünülmektedir. Özellikle sol elde kehribar taşı ile oynandığında vücutta bulunan elektriği aldığı varsayılır. Vücuttaki elektriği alması aynı zamanda insanda var olan depresyon halinin de hafiflemesine neden olur.
Günümüzde bu konu hakkında tam olarak bir araştırma bulunmasa da eski tarihte bu taşlar bazı hastalıkların tedavisinde de kullanılmıştır. Özellikle antibiyotik olarak kullanılan bu taşlar bazı hastalıklar üzerinde etkili olduğu bilgileri vardır. Ancak herhangi bir şekilde net bir doğrulama bulunmamaktadır.
Yukarıdaki görülen özelliklerin yanı sıra elmastan yumuşak bir yapıya sahip olan bu taşlar aynı zamanda hoş bir dokuya sahiptir. Bu doku sayesinde özellikle kehribar tespihler çokça ilgi görmektedir. Bu tespihler hem uzun yıllar sorunsuz bir şekilde kullanılabilmekte hem de sahibinin tespih çekmesinden keyif almasını sağlamaktadır. Kehribar ham olarak pahalı bir taştır. Bu nedenle günümüzde kehribarın tozu veya bir parçasını kullanıp kalanını farklı kimyasallarla destekleyerek ateş kehribar, sıkma kehribar gibi tespihler de üretilmektedir.